Een infrarood thermometer meet uiterst nauwkeurig en veilig. Het hele idee van een infrarood thermometer is dat je de temperatuur kunt meten zonder het object daadwerkelijk aan te raken. Het werkt namelijk op basis van infrarode straling. Elk object straalt infrarode straling af en de lens van de thermometer vangt dit op. Hier wordt de temperatuur op gebaseerd.


Weergave:
 


Bezig met laden...

Waarom een infrarood thermometer gebruiken?

Wanneer het niet mogelijk is om de temperatuur van een oppervlakte te meten met een normale thermometer, biedt de infrarood thermometer de oplossing. Voorbeelden zijn wanneer een voorwerp erg heet is of je het helemaal niet mag aanraken. Dit instrument wordt zoal gebruikt door bouwkundigen om snel muren te scannen op koudere delen. Omdat op deze delen het vocht uit de lucht condenseert waardoor schimmel een voedingsbodem heeft. Het wordt ook gebruikt door automonteurs en installateurs die vaak contactloos meten.

Tip bij het gebruik van een infrarood thermometer

Bij het gebruik van een infrarood thermometer is een ideaal meetinstrument. Echter zijn er een aantal punten war je rekening mee moet houden.

  • Aanpassingstijd: Voordat je begint met meten moet je eerst de aanpassingstijd afwachten. Dit is de tijd die de thermometer nodig heeft om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur. Bij een koele omgeving heeft het instrument aanpassingstijd nodig.
  • De emissiegraad: Van haast elk object komt straling af welke wordt beschreven met de emissiegraad. De emissiegraad moet voor elk meetobject dus worden ingesteld. Wij raden aan om hier een emissiegraad-tabel bij te gebruiken.
  • Optische verhouding: Dit is de verhouding tussen het meetoppervlak tot het de meetafstand. De verhouding hangt af van het type infrarood thermometer. Bij de betere modellen kan je van een grote afstand toch een klein oppervlak meten.

Hoe werkt een infrarood thermometer?

Het doel van dit meetinstrument is om de temperatuur te meten zonder dat het meetoppervlak wordt aangeraakt. Een andere benaming is IR meter of IR Pyrometer. De thermometer werkt op basis van infrarode straling. Omdat er van elke stof infrarode straling af komt, kan de lens van de thermometer deze straling op vangen. De hoeveelheid van de opgevangen straling vormt de maat voor de gemeten temperatuur.

De voordelen van een infrarood thermometer

Een infrarood thermometer heeft verschillende voordelen. Hieronder alle voordelen op een rijtje;

  • Een snelle, contactloze meting
  • Eenvoudig de temperatuur meten op moeilijk bereikbare plekken
  • Een zeer betrouwbare meting